NIEUWS & ALGEMEEN

April / Mei 2017

Avenhorn; dat was alweer even geleden.
Begin April zetten alle Barrels de navigatie aan om de locatie te vinden (nou ja ik dan toch) en al snel waren we weer redelijk compleet voor de 22e proeverij.
Ietsje anders van opzet dit keer, met als gevolg meer whisky om te proeven en meer bijbehorende hapjes in plaats van maaltijden.
En dat is goed bevallen, want iedereen had zich weer uitgesloofd om er iets moois van te maken.
Bij de recepten deze keer toegevoegd choucroute en de ossenworst rouleau.

Ook van belang natuurlijk om te weten wat we er bij gedronken hebben en ook dat lijstje staat op de site.

Allemaal leuk natuurlijk, maar hoe zit het met de aangekondigde botteling?
Wel, met ingang van vandaag kunnen we melden dat de Bunna Margadale sinds 6 april in de fles zit!
Een kleine 230 flessen, gebotteld op vat sterkte; 58,5%.

En dan nu het lange wachten tot de bel gaat…

---

Februari / Maart 2017

24 februari heeft het Barrel Comité, samen met Marcel Bol en Jan Kok, de ontvangen samples beoordeeld.
Non peated whiskies:
Tomatin - Zoet, karamel, droog, wel wat hoog 'ge-charred', iets verbrande karamel.
Duidelijk Amerikaans Sherry Oak Hogshead, opvallend lekker in de neus en de eerst smaak, echter maar weinig diepgang.
Niet dit jaar bottelen, wel in de gaten houden omdat een overdosis hout ("bek met splinters") een off-note is die alleen maar erger wordt.
Volgend jaar opnieuw een sample en beoordelen, mogelijk bottelen in 2018.

MacDuff - heel zuivere / typische MacDuff.
Volgens Marcel nog wel heel erg jong, heeft veel jaren nodig in hout om de stevige spirit op smaak te brengen.
De komende vijf jaar niet naar om kijken ...

Arran, typische Arran. Rozen en snoepjes, dat zijn de associaties die je hebt als je deze whisky ruikt, proeft, lekker.....
Ontwikkelt heel voorspelbaar en kan nog wel een jaartje of twee, geen directe noodzaak tot bottelen, misschien 2018.

Peated whiskies:
Bunna - wat een verademing sinds de laatste keer, geen asfalt / suiker combi meer.
Mooi turf, heel zuiver, peat veel genuanceerder en veel minder zoet, een Topper.
Deze wordt in 2017 gebotteld.

Port Charlotte - lastig 'ding', eerste slokje lekker, toch ook wel heel 'hard', daarna 'karton'.
Typische Bruichladdich, kan nog wel een paar jaar hebben.

Kilchoman - weinig subtiliteit. Vooral kuilgras als hoofdtoon in geur en smaak.
Niet echt een topper op dit moment, nog een paar jaartjes wachten.

Overall, geen samples waar het direct noodzakelijk is om actie te ondernemen.
De Tomatin houden we komend jaar scherp in de gaten en de Bunna gaat in de fles, onverdund, lekker Cask Strenght.

---

Oktober 2016

Tijdens Barrelborrel 21 hebben we in Petit comité (9 barrels) een prachtige, smaakvolle en leuke middag/avond genoten in Almere.
Een rijtje van 11 whisky 's kon ons zeer behagen.
Deze keer veel sherry bottelingen en ook veel flessen met alcohol <= 46%.
Team Food heeft zich ook van een goede kant laten zien. Het was allemaal even lekker en met liefde bereid.
Als er iets is aan te merken, dan gaat het vooral om de hoeveelheden.
Met vijf gerechten zaten we al snel aan 1.000 gr plus per persoon. Dat vond een aantal van ons toch wel iets overdadig.
Al snel kwamen we in de groep met het idee om voor de volgende keren iedereen een whisky mee te laten brengen en ook en klein hapje te laten verzorgen dat bij de whisky past.
De gastheer gaat dan het dessert verzorgen.
Dit onder het mom van liever 12 keer rond de 50 tot 80 gram hapjes dan 5 á 6 keer en gerecht van 200 gram of groter.
Iedereen in Almere was het hier mee eens (en het scheelt weer een 'balans-dag').

De volgende borrel zal gehouden worden in Avenhorn, bij Harm met weer (zo veel mogelijk) samples van onze vaten welke het bottel comité zal 'voorproeven' met Marcel Bol.

---

September 2016

De vakantie allemaal achter de rug en weer met frisse tegenzin aan het werk.
Maar wat is het een geweldige zomer geweest!
Naast onze Tulli is inmiddels ook de Glenglassaugh gebotteld en beoordeeld via wiskybase.
En was het commentaar over de Tulli al lovend (zie beoordeling
HIER), de Glenglassaugh doet er niet voor onder (klik HIER).

En omdat we allemaal lekker uitgerust zijn borrelt het weer van de plannen.
Zo staat Barrelborrel 21 binnenkort alweer op de agenda, heeft Jan boze plannen (..) en organiseren Steven en Ludo een heuse Portproeverij.
Kortom, het wordt een prima laatste kwartaal !

---

Juni 2016

Natuurlijk was hij al ruim van te voren aangekondigd, maar het blijft toch altijd leuk.
“Onze” Tullibardine is gebotteld en beleefde zijn première tijdens Barrelborrel 20 in Gorkum.

Tulli.jpg
Fles en etiket zijn prachtig, maar het gaat natuurlijk om de inhoud.
een aantal gelukkigen naast de Barrels hebben hem geproefd en de meningen zijn duidelijk, TOP.

Een verslag van Henk;
Het was gisteren weer een prachtige bijeenkomst bij Ludo in Gorinchem.
Met het gezamenlijk nuttigen van onze eerste botteling hebben we stil gestaan bij de reis die we nu achter de rug hebben en die zeker nog voor ons ligt.

De line-up van de whisky's was goed verzorgd.
We gingen van diepvries whisky, Zweedse schonen en Schotse ruige rakkers langs alle flessen die op tafel stonden.

Het team voedsel had zich ook weer goed voorbereid en ons allemaal voorzien van een mooie rondgang langs gerechten.
Paprika/tomaat mousse, geschroeid zalmtaartje, kippenpootjes, risotto met chorizo, kipdij saté met satésaus, Cranachan en tot slot nog een kaasplateau met door Ludo (Judith ?) eigen gebakken notenvruchten brood.
Het ontbrak ons aan niets.

We hebben de volgende twee bijeenkomsten besproken voor het laatste kwartaal
- Barrelborrel 21, te houden bij René in oktober. Hiervoor is inmiddels een Datumprikker uitgestuurd.
- Een portproeverij met alle partners. te organiseren / voor te bereiden door Steven en Ludo.
  Locatie: Gorinchem, Alphen aan den Rijn (het huis met de vele banken :-) ) of in het clubgebouw van de toeterclub in IJmuiden.
  deze bijeenkomst zou moeten plaatsvinden ergens tussen Sinterklaas en de Kerst.
  Voorkeur voor een vrijdag- of zaterdagavond vanaf en uur of 17:00 - 17:30 .

Kijk, kort en duidelijk, daar houden we van!

----

Maart 2016
Nog even en het is zover.
Het vat Tullibardine is geleegd, de whisky gebotteld, het etiket ontworpen en goedgekeurd en de whisky is bijna onderweg.
Als alles meezit misschien wel op tijd voor Barrelborrel 20 dit keer bij Ludo in Gorkum.
En als het heel erg meezit is onze nummer 2 er dan ook al, want ook voor de Glenglassaugh is de botteling in zicht.
Een muziekje dus voor de schenker..

Etiket Vintage1.jpg Etiket Vintage2.jpg

----

Januari 2016
Het heeft even geduurd, maar het was dan ook belachelijk druk het afgelopen half jaar.
Er moest verhuisd, veranderd, vergaderd, getoeterd, geproefd, gevierd en bijgewoond en het gaat nog steeds door.
Tussendoor werden Kerst en Oud en Nieuw gevierd en sneuvelden Bowie, Glen Frey en Zwarte Riek.
Een passend muziekje is dan ook toegevoegd.

Daarnaast passeerden de afgelopen maanden diverse proeverijen, waaronder een aantal van de Usquebach Society, het whisky weekend Amsterdam en uiteraard de 19e barrelborrel.
Allemaal buitengewoon gezellig en succesvol.
Verder zijn we in de weer geweest om ons eerste vat gebotteld te krijgen, maar dat blijkt nogal een uitdaging, the story continues
Intussen is bekend dat onze Glenglassaugh bij de volgende barrel borrel als proefmonster beschikbaar is, dus nummer 20 beloofd weer een interessante meeting te worden.
Waar en wanneer is voor de barrel borrel nog niet bepaald, maar voor veel andere proeverijen wel.
Met dank aan Henk is de agenda weer bijgewerkt.

-----

Juni 2015
En weer is het gelukt.
Voor de 18e keer alweer kwamen de Barrels bij elkaar voor opnieuw een zeer geslaagde proeverij.
Dit keer werden in Velserbroek de flessen uitgestald en de maaltijden bereid.
Enige smet op deze proeverij was de haardos van Ludo,

Ludo.jpg

(Ludo vanuit willekeurig welke hoek, maar dan grijs ;-))

……..

Mei 2015
't is zover .... ook onze twaalfde zit in het vat.
Op 20 april j.l. is ons Annandale barrel nr XXX gevuld met de peated spirit.

annandale.JPG

………

Nog meer December 2014 nieuws
10 december 2014 hebben de Barrels het bericht ontvangen dat ons vat Ardnamurchan is afgevuld en gelagerd.
Onderstaand de foto van onze nieuwste aanwinst;

ardnamurchan1.jpg

.........

Meer December 2014 nieuws
In december 2014 heeft het Barrel Comité bestaande uit Henk, Walter en Marco de samples van onze Lochindaal, Tullibardine, Port Charlotte en Kilchoman geproefd en besproken met Marcel Bol en Jan Kok van Whisky Import Nederland (WIN)
Daarbij is de conclusie getrokken dat onze Tullibardine een fenomenale ontwikkeling heeft doorgemaakt en ondanks zijn betrekkelijk jonge leeftijd (6 jaar) bijna op zijn hoogtepunt is.
Besloten is daarom deze whisky in 2015 te gaan bottelen.

De Port Charlotte bleek eveneens van zeer goede kwaliteit en zou gebotteld kunnen worden, maar kan even zo goed ook nog een aantal jaren blijven liggen.
Besloten is daarom deze vooralsnog te laten liggen.
Onze Kilchoman, die ook al een schot in de roos blijkt, blijft eveneens nog even liggen, maar niet veel langer dan 2 tot 4 jaar.
Onze Lochindaal lijkt een duwtje in de rug nodig te hebben en onderzocht zal worden of deze overgeheveld kan worden naar een actiever vat.

Maar met 3 van de 4 samples van zeer goede kwaliteit zetten de barrels in 2015 de volgende stap in hun in 2006 gestarte whisky avontuur!

.........

December 2014
Jawel het is gelukt, op de rand van 2014 is alsnog de KPI gehaald.
Adelphi heeft bij monde van Luisa aangegeven dat ze hun laatste
batch hogsheads uit Spanje hebben ontvangen en dat Graeme, de Distillery Manager, weer terug is uit Australië.
Dus kunnen er weer private casks Ardnamurchan gevuld worden en 1 daarvan is die van de 12barrels.
Over gelukkig Nieuwjaar gesproken..

.........

November 2014
Omdat het afstemmen van de agenda's toch lastiger bleek dan gedacht was het Barrel Comite nog niet bijeen geweest.
Toch weerhield dat de Barrels er niet van om 16 november jl. met z'n allen (jawel alle 12) aanwezig te zijn bij Chris in Heemskerk voor al weer de 17e proeverij.
Opnieuw whisky een line-up om je vingers bij af te likken om van het eten maar te zwijgen.
Van het voorafje van de garnalen met een klein teentje knoflook tot het dessert gevolgd door nog een dessert was alles weer van wereldklasse.
Dat laatste geldt ook zeker voor het sample van de 12 Barrels editie van de Tullibaridine, die ook een zeer fraaie ontwikkeling doormaakt.
De Barrels gingen dan ook wederom zeer voldaan de deur uit in afwachting van resultaten van de bijeenkomst van het comite, die tussen nu en de proeverij nummer 18 zeker bijeen gaan komen.
De voorjaarsproeverij zal plaatsvinden in Heiloo waar we Teds nieuwe terras zullen inwijden.
De datumprikker is inmiddels verzonden en lijkt uit te gaan komen op 7 juni, maar de definitieve datum wordt nog bepaald.
Tot slot nog even een extra spotje op het vakmanschap van Johan als bruggenbouwer en de fotografische talenten van Paul;

brug.jpg brug2.jpg

...........

Oktober 2014
Terwijl de buren door de straat waaien tijdens de eerste officiele najaarsstorm en Sinterklaas nog steeds niet weet of hij zijn Pieten nu wel of niet mee mag nemen zijn de Barrels volop in de voorbereiding voor de najaarsproeverij in Heemskerk.
Deze vindt (niet toevallig) plaats op 16 november, in aanwezigheid van Peated Piet, die dit keer wel wat bleekjes ziet ;-)
De teamindelingen zijn bekend, een aantal van de te proeven whisky's ook en het beloofd weer een mooie proeverij te worden.
En omdat ze er mee gaan stoppen, dit keer een wat steviger muziekje van AC/DC (Whiskey on the Rocks)

...........

Juni 22 - 2014
Zo leef je er nog naar toe, en zo is het al weer achter de rug.
Elf van de 12 Barrels kwamen in Amsterdam bijeen om, bij een prima temperatuurtje, bij Rene in de tuin te genieten van de 16e proeverij.
Chris was helaas verhinderd, maar de resterende barrels hadden weer kosten noch moeite gespaard om er, geheel naar gewoonte, een Bourgondische proeverij van te maken.
Naast het eten uiteraard een prachtige lijst te proeven whisky's (zie de lijst onder Tastings) en niet vergeten de Mystery Malt (ja Henk met 2 maal een Y).
Johan scoorde in het achterhalen van de herkomst van deze fles de meeste punten en mocht dus afwassen..
Voor de nieuwsgierigen onder u, de Mystery Malt was fles nummer 403 van de 8 jaar oude single puncheon cask Glentauchers (Speyside) van A.D. Rattray gebotteld in 2013.

En nu breekt dus het zomerseizoen aan, traditioneel de tijd waarin de whiskyconsumptie wat naar beneden wordt bijgesteld.
Dat stemt wat droef en vertaald zich in het muziekje.
Maar niet getreurd, in het najaar staat weer een nieuwe Barrel Borrel op het programma en in de tussenliggende tijd gaat een heus Barrel-Comite zich buigen over de vragen of en zo ja wat er gebotteld kan gaan worden.
Aan het comite bestaande uit Henk, Walter en Marco dus de zware maar vreugdevolle taak hierin met wijsheid een keuze te maken en een voorstel voor te bereiden

..........

Mei 2014
Het is de stilte voor de storm van de komende barrel borrel.
De komende barrel borrel in Amsterdam gaat een extra onderdeel krijgen, namelijk raad de borrel.
In het kader van Henk's vijftig-jarig bestaan is namelijk een Mystery Malt gecreeerd waarvan tijdens de volgende barrel borrel gaat worden vastgesteld;
herkomst (land / streek) leeftijd, alcohol percentage, distilleerderij, onafhankelijke botteling of niet etc.
Henk krijgt als verjaarde de voorsprong van het reeds thuis proeven, de andere barrels mogen er tijdens de borrel bij Rene hun licht over laten schijnen.
Degene met de meeste vragen goed wacht een verrassing..
(met de jury wordt niet gecorrespondeerd)

..........

November 10 - 2013
Terwijl voor de verandering de regen eens niet met bakken naar beneden kwam, kwamen de Barrels bijeen voor hun 15e proeverij.
Dit keer bij Walter in Amsterdam.
Weliswaar zonder muziek, maar opnieuw met een zeer fraaie keuze door het team "fles" en een aantal culinaire hoogstandjes door het team "voer".
In opdracht van Ted dit keer vanuit het thema koolhydraten en laten we wel zijn, dat is meer dan gelukt.
Van Cranberry taart met geitenkaas (Ludo) via Parpadella met kip en chorizo (Jan), Ted's eigen stoofschotel tot Henk's chocolade taart (met dank aan de BBC).
Alles weer top geregeld en uiteraard goed besprenkeld.
Opnieuw dus alleen maar blije Barrels.
........

Het wordt eentonig...
Maar ook onze voorjaarsborrel was weer een topper.
Dit keer bij het bedrijf van Johan, compleet met muziek, tent, goed weer, sigaren en vliegende noodle soep..
Kortom, ook dit weer alleen maar blije barrels.
Onderaan bij de recepten het recept voor de Scotch Eggs waarmee Chris de barrels voorzag van aardig bodempje.

 

........

Najaars borrel ouderwets gezellig.
Weliswaar geen thema, maar toch.. 4 november in Venhuizen sloten de Barrels de eerste cirkel.
En er is best veel veranderd. Natuurlijk zijn we ouder (of zoals Ludo oud..) maar om nu te zeggen wijzer.
Ja qua whisky zijn we wat wijzer, weten we beter wat we lekker vinden en we zijn soms voorzichtiger met wat we willen aanschaffen.
We zijn (nog) beter gaan koken en vat nr 9 is aangeschaft. De samples worden steeds beter of zelfs onwijs goed en de 1e discussie over bottelen is gestart.
Toch zijn er ook nog dingen die we niet weten, bijvoorbeeld of nr. 10 nu wel of geen McDuff gaat worden.
Over 11 en 12 zijn we het eigenlijk al wel eens.. het kan raar lopen soms.
Raar lopen deden sommigen van ons ook bij de 1e whisky in Rosso, dat gaat nu anders denken we.. 
Planning 2 juni, nummer 14 alweer. 
En Walter.. niet meer op knoppen drukken die je niet kent

.........

4 november najaarsborrel Venhuizen
.........

Walter overvallen op z'n 50e verjaardag.
Dat hij 50 werd wist Walter natuurlijk zelf ook wel.
Dat de barrels hem zouden verrassen met een 50 jaar oude Armagnac wist hij niet.
En dat Marco lid is van de Fluttetutters ook niet.
Inmiddels weet Walter dat wel en de buurt ook..
.......

Glasbakken weekend bijna te gezellig.
Onder het genot van ruim 40 (!) restanten was het goed toeven in Fort aan de Klop bij Utrecht
tijdens het eerste officiële 12 barrel glasbakken weekend.
Gelukkig verloor het Nederlands elftal (..)


......

De voorjaarsproeverij in Almere was weer te goed van eten en drinken.
En hoewel de aanschaf van de Tomatin ex sherry hogshead als KPI voor 2011 - 2012 wat voeten in de aarde heeft is hiermee de eerste cirkel rond.
De 13e barrel proeverij is dus weer bij initiatief nemer Henk in Venhuizen, en wel op 4 november.
Maar nu eerst op naar het glasbakken weekend.

......

Alle 12 barrels zijn levensgenieters, niet alleen is er de liefhebberij van een drankje op zijn tijd, maar er is ook veel liefde voor het bereiden van mooie gerechten in de keuken. 
Daarom worden de “lasten” van een nosing & tasting gelijkelijk verdeeld en is de ene helft van de Barrels verantwoordelijk voor een lekker gerecht en de andere voor een mooie, bij voorkeur single malt, whisky.
De 12 barrels treffen elkaar 2 keer per jaar tijdens een nosing, cooking & tasting, waarbij ook de cask samples niet mogen ontbreken.

 

Verslagen van de tastings en de recepten van datgene wat erbij gegeten werd zijn terug te vinden onder de buttons "Tastings" en "Recepten".
Alle andere zaken betreffende de leden, (andere) proeverijen, enzovoort, zijn eveneens te vinden in de navigatie.

Voor meer informatie over de 12 Barrels, mail naar info@12barrels.nl

        
   
     Ardnamurchan logo.JPG annandale logo.bmp